Min första fotoutställing - hur blev den till

Planering och förberedelser

Jag började planera min fotoutställning i november 2019 efter att jag hade besökt Caj Bremers fotoutställning Kosmos på Gumbostrand Konst & Form.

Caj hade en del av sina bilder uppsatta i ett mörkt rum. Det speciell med de bilderna var att de var utskrivna på en genomskinlig plastfilm och var belyst med LED-lampa bakifrån. Detta gav en mycket intressant efekter.

Jag blev jätte imponerad av effekten och började fundera om jag också kunde göra en liknande utställning.

Jag började Googla och söka priser. Vem kunde printa ut bilderna och deras kostnader, vad kostar LED belysningen, ramen mm.
Men, efter att jag hade gjort en kostnadskalkyl så kom jag fram till att jag inte i det här skedet har råd att göra en fotoutställningen med den tekniken. Så den får “ligga på hyllan” och vänta till ett senare skede.

Efter det så började jag fundera på andra alternativ. I nåt skede på vårvintern 2020 så kom jag på det, jag gör ett samarbete med bildkonstnär Joakim Sederholm som jag tidigare också haft en del samarbete med.

Inget fel på “vanliga” naturbilder, men jag ville göra nåt “extra”. Och då tyckte jag att det skulle passa bra med naturbilder som har lite ‘konst’ i sig.
Och vem vet..?..kanske det leder till nåt nytt. En “nisch”, göra naturfotografering i samarbete med konstnärer. Får se hur det tar sig i framtiden…

Efter jag hade kontaktat Joakim och han tyckte det var en bra idé så började jag fundera och kartlägga olika platser i naturen som skulle vara lämpliga.

I april 2020 kontaktade flera olika ställen var jag kunde hålla min utställning. Flera så bad mig ta kontakt igen 2021 då de var redan full bokade, andra önskade mig välkommen.
Jag bestämde mig sedan för att hålla utställningen på Prakticum Borgå enhet på Yrkesvägen 1. Det är min egen arbetsplats och såg det som en fördel att då det är min första fotoutställning så kan jag rätt enkelt då jag behöver besöka
Jag tog kontakt med den som ansvarar ombyggnaden. Jag hade planerat att en rimlig tidsplan att hålla utställningen var i november/december 2020. De gav grönt ljus och jag kunde börja planera min utställning på detaljnivå.

Jag ville att bilderna skulle vara tagna på hösten så jag hade hela våren och sommaren på mig att söka lämpliga ställen att fotografera på.

Ett ställe som jag märkte att jag tänkte på rätt ofta var ett ställe i Borgå, en skog var marken är beklädd med grön och fin mossa. Den som skogen finns på ett område som jag besöker rätt ofta då jag går i naturen. Jag “hittade” stället för en ca. 15 år sedan då jag gick igenom den skogen. Jag minns att jag redan då tänkte, någon vacker dag borde jag få med den här fina skogen i en fotoutställning. Och då beslöt jag mig för att det är nu.


Fotografering

Jag rör mig på olika markägares skogar och marker och tar då förstås hänsyn till de centrala principerna för allemansrätten som gäller naturfotografering på området och handlar enligt de erhållna tillstånd. Jag tar också i beaktande naturfotografens etiska principer då jag rör mig i naturen.

BORGÅ - STENSBÖLE

Oktober 2020 - Jag packade ner mat, kaffe i termos, fältkök mm. i min ryggsäck. Hösten hade varit rätt våt och regnig, men den här lördagen såg det ut att bli riktigt bra väder för fotografering i naturen. Jag packade skulpturerna, ryggsäcken, kameraväskan +tripoden i bilen och körde till Stensböle. Ganska nära nära kom jag med bilen efter att kört 4-5 kilometer in på en skogsväg. Efter en vandring på ca. 45 minuter var jag framme. Rätt tungt blev det till slut att bära allt som skulle vara med.

Skulpturerna som jag bar med mig syns inte på den här bilden.

 

Då marken var beklädd med mjuk mossa så var det en utmaning att få skulpturerna att hållas och stå. De är rätt små till ytan ner till nu och då föll de omkull.

 

..och omkull igen ..

 

Så, det blev en hel del springande fram och tillbaka mellan kameran och fotograferingsobjektet. Samtidigt så försökte jag gå så skonsamt för mossan som möjligt så jag inte river upp den och lämnar fula spår i naturen.

 

Sissi-tråd gör susen :)

 

I armén lärde jag mig att man ska ha med sig “sissi-lanka” , alltså ståltråd. Det kan man fixa mycket med. S¨jag tog till hjälp ståltråd för att få objektet att hållas och stå på de mest mjuka och utmanande ställena.

Jag ville ta en lite annorlunda bild till mitt Instagram flöde som en slags “teaser” inför fotoutställning. Och då ville jag ha trägubben titta fram bakom trädet ifrån. Då kom ståltråden till hjälp.

 

Tittut..

 

Sedan efter flera timmars fotograferande så smakade det gott med mat och kaffe.

 
 

KOTKA - KAARIMÄKI

Den andra platsen som jag besökte var vid en sjö i Kaarimäki Kotka.

Samma här, rätt långt att gå längs smala skogsstigar för att komma fram till platsen.
Den här gången så hamnade jag gå flera gånger mellan bilen och sjön, då jag hade betydligt flera skulpturer med mig än till Stensböle.

Det är en sjö som kommit fram genom att vatten inte kunnat ta sig bort från området. På 60-talet så rann det en bäck genom skogen som hade sitt utflöde i Finska viken. Vattnet orsakade skador på vägen (Helsingforsvägen 170) och det byggdes en jordvall för att hålla vattnet borta från vägen, då uppstod det en sjö i skogen. Det här medförde att det var flera träd som “drunknade” och blev och stå upp som “trädskelett” i sjön. Jag gillar själv de här träden och ville få med dem på utställningen. De passade inte med på utställningen bland de fysiska upphängda bilderna, men en bild fick komma med i den digitala delen av utställningen, Bild.

Tanken här var att ta bilder då skulpturerna står på grön mossa som går ända ner till vattnet, och jag fick taget en del bilder. Men de riktigt fina “moss-bilderna” var från Stensböle.

Fotograferingsplatsen vid sjön är jätte fuktig så det gällde att ha på sig rätt klädsel för jobbet. Också byteskläder i bilen var en bra idé att ha. Trotts att mina skor tål jätte bra vatten och borde vara vattentäta, så kom det ändå en del fukt in i skon. Det förstår jag bra. Jag stod allt som allt flera timmar med skorna helt och hållet i vatten. Också byxor och jacka var till en del fuktiga så jag behövde krypa på alla fyra stundvis för att få fotograferat från olika vinklar.

 

Utställningen

Under tiden som jag var och fotograferade så besökte jag också en hel del byggvaruhus för att se på vilket sätt jag kunde hänga upp tavlorna.

Jag hade stöt på en utmaning, nämligen där var jag skulle hänga upp tavlorna så var materialet av stål, som jag inte fick borra hål i.

Först hade jag tänkt på en lösning var jag spänner upp en metall stav mellan fönsterkarmarna vågrätt. Hade tänkt tillverka den av två metallrör med lite olika dimension och sätter det smalare in i det tjockare röret. Så skulle en fjäder spänna ut det smalare röret ur det tjockare röret och på det sättet hållas på plats mellan fönstren. Jag gjorde en prototyp hemma och det fungerade .. så där. Men lite produktutveckling så hade det säkert blivit bra, men i samma väva så kom jag på att jag kan ju använda magneter, så jag började Googla på nätet efter olika upphängningsmagneter.

Testade en magnet med krok från Clas Ohlsson, men den var nog alldeles för för svag.

Jag hittade sedan i Puuilo perfekta magneter för ändamålet.

I det här skedet så var jag ännu i det skedet att jag hade tänkt sätta fast krokar i magneten och hänga tavlorna från vajer.

 

Samtidigt så fixar jag också träarbetet.
Jag deltar i en trä-slöjdkurs som Borgå Medborgarinstitutet ordnar så passade på att såga mina skivor på kursen.

 

Skivorna fungerar som botten för fotona, alltså lite som tavlor blir de.

Skivtypen har jag valt att använda 6mm MDF skiva. Det är betydligt billigare än kapa skiva.

Jag funderar också hela tiden på hur jag ska få fotot att hållas på skivan. Ska jag använda dubbelsidigt tejp? Nej det blir inte bra. I ett skede så funderade jag på att måla skivan med Tikkurilas Magnet målning , men jag räknade sedan ut att det skulle ha gått åt en hel del magnet färg och blivit rätt dyrt. Jag hade tänkt sätta små magneter i hörnen av fotona så att den skulle ha hållits på plats.
Eftersom jag sätter ner en del tid och pengar på material så hade jag tänkt på en sådan lösning att det går att ta loss fotot och återanvända skivan för framtida utställningar.

Nu var skivorna färdigt sågade och träribbor införskaffade och också de sågade till rätta längder. Så det var dags att fästa träribborna i skivan.

För att underlätta arbetet så gjorde jag små klossar som jag använde för att få alla ribborna fastlimmade på sina rätta platser och de blev alla precis lika

 

kloss

 

I i det här skedet så hade jag också ändrat upphängnings sättet. Det skulle inte längre vara med vajer. Jag testade hemma och det var rätt svårt att få justerat vajerns längd.

Så jag bestämde mig för att istället använda 4 mm gängstänger. Med dem så kommer jag åt att justerat mycket precist och enkelt.

 

Ribbor limmas på baksidan av tavlan och information plakaten.

 

Under varje tavla så ville jag ha en informations plakat som hänger ett litet stycke under tavlan. Jag räknade ut att vikten kommer att fördelas på det sättet att det finns en risk att tavlan då den är upphängd så lutar den in mot fönstret. För säkert hets skull limmade jag också fast en liten kloss i nedre delen av info plakatet. Om jag sedan behöver sätta fast en krok där och med hjälp av vajer och magnet i nederkanten av fönstret får utdraget tavlan så den hålls rak.
Men det visade sig att det var mycket lite som den lutade inåt och klossen behövdes inte användas.

 
 

Jag besökte utställningsplatsen och började malla in var tavlorna skulle komma. Bestämma höjd och placeringar. Då visste jag också om 1 m gängstängerna hinner till eller skulle jag behöva köpa längre. Det var lite utmanande att mäta då golvet lutar, men kom fram till att 1 m räcker.

 

Mitt arbetsbord hemma har förvandlats till en tavel-framstälnings-fabrik :)

 
 

Sedan var det dags att måla baksidan. Jag ville måla baksidan för då tavlorna ska hänga en bit från fönster så kanske man ser från speglingen vid sidan av tavlan baksidan.
Då tyckte jag att det är snyggare att den får en enhetlig färg och inte två olika färger (träribban och MDF skivan).

 

Först hade jag tänkt spraymålat gängstängerna då jag inte tycker de är värst fina. och så kan de också vara till en del gå i båge fast man är jätte varsam med dem. Så jag beklädde gängstängerna med aluminium rör.

Och det blev riktigt snyggt.

 
 

Förrän jag började såga allt för resten av tavlorna så var jag ännu en gång på plats och testade med en färdigt ihop satt tavel-uppsättning att det säkert fungerar.
Att magneterna säkert håller tavlan uppe, hur den hänger, och överlag ser ok ut.

 

Nu hade jag helt klart för mig hur allt skulle bli och de rätta måtten, nu var det bara ta sågen i vacker hand och börja jobba.

 

Sedan var jag också en dag på Kimitoön i Brusaby och skrev ut fotona.
Blev riktigt lyckat.

På vägen tillbaka hem så var jag lite spänd på hur noggrant jag hade lyckats såga skivorna. Skivorna var sågade precis i A2 storlek.
Testade med ett foto då jag kom hem och det passade precis! Jag hade lyckats super bra med måtten på skivan.

 

Så va det dags att börja sätta fast fotot på skivan ..

 

Länge funderade jag hur fotot skulle fästas fast på skivan. Jag kom sedan till den slutsatsen att det blir med tapetklister. Fungerar riktigt bra.

Den som köper tavlan så får skivan med på köpet och jag spikar fast en tavelupphängnings-triangel på baksidan i ribban.
På det sättet så kommer också tavlan ut ett stycke från väggen då ribban finns på baksida och det blir riktigt snyggt att se ut.

 

För att hindra så inte kanterna böjer upp sig så satte jag en MDF skiva som präss en stund till fotot hade fastnat så mycket att det inte steg upp i kanterna. Fungerade riktigt bra.

 

Jag använde mig av ADHESIVE tapetklister som hade blivit över från ett tapetserings arbete.

 

Satte tavlorna på tork medan jag packade bilen med verktyg, gängstänger, rör, magneter, muttrar, brickor och alla tänkbara olika tillbehör jag möjligtvis skulle behöva på utställningsplatsen.

 

Med en vanlig personbil så fick man lite tänka till för att transportera alla 8 tavlor utan att de blir kantstötta eller får repor. En massa skyddspapper mellan tavlorna löste det.

Framme på utställningsplatsen var det dags att börja montera alla gängstänger och rör fast i tavlorna. Gängstängerna kunde fortsätta ner längs med tavlan så de behövdes inte sågas av. Men aluminium rören måste jag såga rätt längder eftersom bilderna är i höjd med golvet då blir varje tavlas rör olika långa. För att vara säker på att det blir rätt och snyggt så satte jag upp varje tavla först utan rör, mätte längden och tog ner tavlan för att träda på röret, sedan upp igen.

Det gäller också att försöka komma ihåg att sätta brickan först och muttern sedan annars så blir det en hel del extra onödigt mutter tvinnande på gängstången.

Då jag satte tavlan upp och ner (fotot mot bordet) på ett bord för att montera gängstängerna, då märkte jag att MDF skivan hade lite böjt sig då skivan blev våt av tapetklistret. Som tur inte mycket och som tur böjde sig skivan konkavt.

På måndag morgon då jag igen nästa gång kom på plats så var jag lite nervös hur tavlorna skulle se ut. Hade de fortsatt under veckoslutet bli ännu mera böjda?

Men till min glädje märkte jag att de hade blivit raka igen då de hade torkat.

 

Det är lördag kväll och tavlorna är uppsatta. Jag jobbade i rätt snabbt takt senare mot kvällen för att säkert bli klar förrän alarmet i huset slår på.

 

Det kändes jätte skönt att tavlorna äntligen var upphängda och det blev just precis så fint som jag hade tänkt mig.

På söndagen är alarmet på i byggnaden och jag hade planerat att då sitta hemma och jobba med informationslapparna som ännu fattas under tavlorna, för att sedan på måndag morgon sätta fast dem före utställningen öppnas kl.08.00.

SÖNDAG

Dagen innan utställningen på Yrkesvägen satte jag hemma framför datorn hela dagen och fixade informationslapparna i InDesign.

 

Skissade upp storleken för info-lapparna på skivor som hade blivit över.

 

Jag kom i god tid på måndag morgon före utställningen öppnades och klistrade upp lapparna. Men, det visade sig att då MDF ytan var målad så lossnade lapparna då klistret hade torkat. Så jag fick istället fästa dem med nitar.

 
 

Klockan blev 07.50 och allting var klart ..hann precis få allt klart till kl.08.00.. skönt

 

Under dagen fixade jag ett bord och en gästbok.

 

Nu var den den delen av utställningen som ställs ut på Yrkesvägen 1 helt och hållet klar.


Den digitala delen av utställningen

Till saken hör att min utställning som heter ‘Naturen möter konst’ är uppbyggd i två olika delar/helheter.

Den ena helheten är en fysisk utställning med tavlor på Yrkesvägen 1, och den andra helheten är en fortsättning av utställningen i digital form på min hemsida.

 

Information för besökarna om den digitala fortsättningen av utställningen är beskrivet på utställningens första tavla som berättar om själva utställningen. Se bild ovan.

På den info-tavla berättas också att besökarna kan använda sig av QR koden som finns nedan om varje tavla för att få tilläggsinformation om fotot.

 

Till Exempel, då en besökare skannar QR koden för tavla 7. Haröron med sin mobil så kommer denna sida fram .

För de som inte vill använda QR kod så finns också adressen till sidan under QR koden vid varje skylt.


Kostnader

RESOR

Kostnader för resande, bränslekostnader för egen bil

  • Borgå(hem) - Kotka- Borgå(hem) — ca. 15€

  • Hem-Stensböle-hem — ca. 2€

  • Hem-utställningsplatsen-hem — ca. 8€

  • Hem- byggvaruhus, olika andra ställen i Borgå- hem — ca. 11€

  • Hem -Kimitoön, Brusaby-Hem - 43€

    Totala resekostnader : 79€

MATERIAL

  • Magneter: 51,6€ [8 tavlor/2 magneter per tavla, 4 magneter kostar 12,90€]

  • Gängstänger: 20€ [2st 1m gängstång per tavla + 50cm (25cmX2] per tavla de mellan tavla och info-skylt under tavlan. 1€ per 1m M4 gängstång

  • Aluminiumrör : 49€ [4,90€/st (8x1x2000]. Behövde 10 rör.

  • Lister - PLANHYVLAD 20X20X2400MM FURU : 5st * 3,39€/list = 16,95€

  • M4 brickor och muttrar: 3,5 €

  • Svart sprayfärg [primer+målning]: 31,74€ [4st primer 4.49€/st =17,96€ och 2st normal 6,89€/st = 13,78€]

  • MDF skivor: 46,62€ [6st / 7,77€st]

  • Gästbok: 4€

  • A2 Fotopapper: 56,70€ [6,30st - 8 foton + 1 test utskrift]

Färg för fotoutskrift räknar jag inte med då det var skolan Axxell som stod för de kostnaderna.

Totala materialkostnader: 280,11€

Totala kostnader för utställningen 359,11€

Observera, nu har jag ej räknat med “övriga allmänna” kostnader som slitage på bilen/bil däcken, mat, kamerautrustningens kostnader för just den här utställningen, webbhotellets kostnader för just den här utställningen mm.


Tack för att du var intresserad att läsa hur jag hade framställt min utställning!

/Mathias Grönqvist 11.11.2020

Nästa
Nästa

Naturen möter konst